De wijzen uit het oosten

Stel je eens voor: je bent rijk, je wordt alom gewaardeerd, reislustig en staat bekend om je grote intellectuele kennis. Ben je dan tevreden met het leven dat je leidt? Of is er altijd het verlangen naar meer? Voor velen die hier wonen in Zwolle is hun droom toekomstbeeld op deze wel vormgegeven. Een prima leventje zo op het eerste gezicht als je dit kunt bereiken. Niets om druk over te maken.
Maar in het begin van januari staat er zo’n vreemd feest op de agenda. ‘Drie-koningen’. Om eerlijk te zijn, ik moest er ook even over nadenken. Want die koningen hadden we toch al bij het kerststalletje zien staan een paar weken terug?

Het verhaal, voor als je het nog niet kent, gaat als volgt: Vanuit het Oosten gaan wijzen op pad om de nieuwgeboren koning ‘Jezus’ de eer te brengen die hem toekomt. Deze wijzen, of zoals in de nieuwe bijbelvertaling staat magiërs, weten aan de hand van de stand van de sterren de geboorteplaats van Jezus te achterhalen. En wanneer zij het kind gevonden hebben leggen de wijzen wierook, goud en mirre aan de voeten van het kindje. Aan de hand van het aantal kado’s nemen we voor het gemak maar aan dat het drie mannen waren, hoewel de tekst spreekt over ‘wijzen uit het oosten’. Later zijn hier in de overlevering de namen Casper, Baltisar en Melchior aan gekoppeld.

Een kunsthistoricus vertelde een tijdje geleden dat hij een opmerkelijke verandering zag in het verhaal wat wij kennen als de ‘Drie-koningen’. Waar in de vroege eeuwen van onze jaartelling het verhaal nog ging over de ‘wijzen uit het oosten’, veranderde dit in de loop der eeuwen in de westerse kerk van wijzen naar koningen. Toch wel een essentieel verschil. Onze zoektocht naar macht is blijkbaar krachtiger dan de zoektocht naar waarheid. 

Het jaar is net begonnen. Voor velen een periode van nieuwe doelen stellen en voornemens maken. Wat heb jij dit jaar op je lijstje staan? Ben je op zoek naar waarheid of zijn jouw targets meer op macht gericht? 

Hoe dan ook; de zoektocht van de wijzen eindigde met het kind dat gevonden werd in een schuurtje, ergens in het gehucht Bethlehem. Daar vonden zij de start van een nieuw begin. Zij waren op zoek naar een koningskind. Wellicht dat de wijsheid van dit kind ons dit jaar verder kan helpen. 

Vrede en allegoeds,

Mark
Share your love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *