Verlangen naar verandering

De ‘goede week’ komt er aan. Terwijl ik dit opschrijf besef ik mij dat je wel een echt ingewijde moet zijn in de kerk om te snappen wat de ‘goede week’ is. In het christendom het hoogtepunt van het jaar het Paasfeest (en nee, niet kerst). Tijdens het paasfeest vieren christenen over de hele wereld de dood en opstanding van Jezus. 

Het verhaal start niet op Goede Vrijdag, de dag van de kruisiging maar al een week eerder. Op de zondag voor Pasen viert de kerk Palmzondag.
De bijbel vertelt dat Jezus de week voor zijn dood de stad binnenrijd op een ezelsveulen. Een duidelijk symbool in die tijd voor de Joden dat er een nieuwe koning is gekomen. En dat hadden ze hard nodig. Het was tijd voor een nieuw bewind. Klaar met de huidige heersers van die tijd, de Romeinen. Nu was het moment om zelf de touwtjes in handen te nemen en het land te bevrijden van de Romeinse overheerser. 

 

Het verlangen naar een nieuw begin start feestelijk. Er is opwinding. Mensen pakken takken uit de bomen om mee te zwaaien en leggen kleden op de weg waarover de ezel kan lopen.

Wie het verhaal van Jezus een beetje kent weet dat het allemaal uitloopt op een anticlimax. Geen feest voor de nieuwe koning, maar een roep om een zondebok ‘kruisig hem’.

Wat leer ik van dit verhaal? De roep om verandering en nieuwe leiders is van alle tijden. Ook wij hopen telkens op nieuwe verlossing en verlangen naar dat het anders moet. Maar misschien zit de kracht van Jezus verhaal wel in de anticlimax. De verandering start pas op het dieptepunt. Hoe gaat dat in jouw leven? Zijn de grootste (levens)veranderingen gebeurd in opwinding en verlangen of juist op het dieptepunt van je leven om opnieuw op te staan.

Vrede en allegoeds,

Mark

Share your love

One comment

  1. Bestaat elk leven niet uit hoogtepunten en dieptepunten? Ben je aan het klimmen naar de top, aan het dalen richting dal?
    Maak eens een bergwandeling, die je doet beseffen hoe het is om te klimmen en om te dalen. Of een duinwandeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *