Hemelvaart

wat vieren we eigenlijk met hemelvaart?

Van alle Christelijke feestdagen is Hemelvaart waarschijnlijk het meest onbekend en onbemind. Fijn om een extra vrije dag te hebben… maar waarom? Mijn vermoeden is dat veel mensen binnen en buiten de kerk eigenlijk geen idee hebben. 

De bijbel vertelt dat Jezus na zijn opstanding met Pasen nog een aantal weken in de buurt van zijn leerlingen is. De verhalen zijn een mengelmoes van spontane ontmoetingen waar Jezus ‘opeens’ lijkt te zijn. Je zou het zomaar kunnen verwarren met hallucinaties, ware het niet dat de verhalen telkens een zelfde overeenkomst hebben. Bij iedere ontmoeting eet Jezus met zijn navolgers. De bijbel beschrijft dat meer dan 500 mensen Jezus ontmoeten tussen de tijd van Pasen en Hemelvaart in.
Bij een laatste ontmoeting die Jezus heeft met zijn leerlingen, neemt hij afscheid en wordt hij opgenomen door een wolk en gaat hij naar de hemel. De leerlingen krijgen de opdracht om in Jeruzalem te wachten op de komst van de heilige Geest. Deze komt 10 dagen later met Pinksteren. 

Waarom altijd op donderdag?
Hemelvaart vindt plaats 40 dagen na Pasen. Dan kom je automatisch op een donderdag uit. 40 heeft in de bijbel een bijzondere betekenis. Het staat voor een complete periode. Een generatie of periode die wordt afgesloten (het Joodse volk zwierf 40 jaar door de woestijn, Jezus was na zijn doop 40 dagen in de woestijn). Omdat er een periode wordt afgesloten staat Hemelvaart in de kerk ook wel voor het moment dat het werk van Jezus op aarde klaar is.

In de Oosters-Orthodoxe kerk staat deze dag vooral in het teken dat Jezus koning is geworden. In de middeleeuwen ontstonden er rond deze dag verschillende kerkelijke vieringen om bij deze gebeurtenis stil te staan. Uiteindelijk veranderde dit in een vrije dag voor iedereen zodat de bevolking de kerk op deze dag kon bezoeken. 


Tradities
Een van de meest bekende tradities met Hemelvaart is het dauwtrappen. Mensen staan vroeg op om bij het doorkomen van de eerste zonnestralen op het gras de dauw plat te drukken met hun blote voeten. De oorsprong van dit gebruik is niet helemaal duidelijk. 

Betekenis voor vandaag
Maar wat heb je nu aan zo’n feest? Dat is nog niet altijd even gemakkelijk om te bedenken. Voor mij persoonlijk zit het in de laatste handeling die Jezus doet voordat hij naar de hemel gaat; Hij zegent hen. Jezus geeft zijn leerlingen het vertrouwen dat het goed gaat komen. Ook als hij niet meer fysiek aanwezig is. De woorden van Jezus hebben zijn uitwerking, zo kun je lezen in het evangelie van Lucas. Na dat Jezus voor hun ogen is weggenomen gaan ze op pad met vreugde in het hart.
Een les die ik graag mee neem. Op pad gaan in vertrouwen met een blij hart. 

Wat ga jij doen met Hemelvaart?

Share your love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *