Halloween, vier jij het mee?

Halloween, vier jij het mee?

Uitgeholde pompoenen, skeletten, spinnenwebben, spook kostuums. Als je een klein stukje wandelt door de winkelstraten van Zwolle, kun je deze items in veel etalages van winkeliers zien liggen. Halloween lijkt ieder jaar steeds populairder te worden.

Zelf heb ik er niet zoveel mee. Voor mij is het één van de vele rages die we hebben overgenomen uit Amerika. Het komt bij mij op dezelfde stapel als valentijnsdag, thanksgiving en de kerstman. Maar wanneer ik op mijn tijdlijn kijk zie ik dat steeds meer mensen ook hier in Zwolle bezig zijn met Halloween. 

Dat zo’n feest niet bij mij past ligt misschien meer aan mij. Ik hou niet zo van griezelen en horrorfilms (hoewel ik een groot fan ben van de Walking Dead). Het maakte mij deze week wel wat nieuwsgierig; waar komt dit feest nu vandaan? En heeft het iets te maken met christelijke spiritualiteit? Tijd voor een klein persoonlijk onderzoekje op het wereld wijde web.

Halloween heeft haar oorsprong in de oude Keltische cultuur. Ruim tweeduizend jaar geleden vierden de Kelten op deze dag dat het licht, door de komst van de winter steeds spaarzamer werd. Het geloof was dan ook dat de ruimte tussen het dodenrijk en de wereld van de levenden op het dunst was. Iedere familie maakte in die tijd maaltijden klaar voor henzelf, maar ook voor overleden familieleden. Door zichzelf te verkleden als doden zouden verkeerde geesten ook denken dat zij dood waren. 

Halloween wordt sinds de 7e eeuw gevierd op de avond voor Allerheiligen, toen de paus deze dag instelde ter ere van alle christenen die om hun geloof waren gedood. Het was een initiatief om een heidens feest te kerstenen. Uiteindelijk niet heel succesvol. Veel elementen uit de traditie van de Kelten bleven behouden.

Met Allerheiligen denken christenen aan het geloof dat er na de dood ook nog een toekomst is. De bijbel leert ons dat Jezus navolgers met hem herenigd worden op de nieuwe hemel en nieuwe aarde.
In sommige landen is Allerheiligen een nationale feestdag. Toen we in de herfstvakantie in Duitsland op vakantie waren hingen de aankondigen bij de plaatselijke bakker al op de deur dat deze dag de winkels gesloten waren. Begraafplaatsen werden opgeruimd, schoongemaakt om Allerheiligen en Allerzielen (dag na Allerheiligen) te vieren. In Nederland is deze cultuur minder sterk ontwikkeld. Wellicht ook omdat Protestanten overledenen herdenken op de laatste zondag voordat de adventstijd begint.

Een dag om stil te staan bij degenen die overleden zijn. Mooi om de herinnering levend te houden. Mensen niet vergeten, maar in het hart houden. Daar is Allerzielen een prachtige dag voor. In alle eenvoud een kaarsje aansteken, het graf van een geliefde bezoeken. 

Wat dat betreft laat ik Halloween aan mij voorbij gaan. Het geflirt met het dodenrijk past voor mij niet bij het liefdevol terugdenken aan wie ons zijn voorgegaan. Ik zelf kies liever voor het leven. Leven uit hoop. Leven dat geleefd mag worden; zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Ik vier liever het leven. En jij?

Share your love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *